Posicionament Sant Adrià En Comú davant la instal·lació d’un crematori al futur tanatori

NP-CrematoriDescarrega nota de premsa

Actualment, Sant Adrià de Besòs suporta una gran quantitat de contaminació mediambiental produïda pels cicles combinats, la proximitat i el trànsit a les rondes, la crema d’escombraries i d’altres activitats contaminants. Per aquest motiu considerem que la instal·lació del crematori augmenta les alarmants dades de contaminació mediambiental que patim.

Cal posar en valor el nostre espai i lluitar perquè els equipaments e indústries que s’hi instal·lin no comprometin més la qualitat del nostre aire. Sant Adrià de Besòs representa el 0,081% del PIB de l’estat espanyol, per contra, produïm el 1,53% de la contaminació per crom i compostos. En quant a població representem un 0,077% de la població de l’estat però en produïm l’1,89% de la contaminació per fluorurs. L’extensió del nostre municipi, pel que fa al total de l’estat espanyol, només representa un 0,00076% però en generem el 2,37% de la contaminació d’hidrocarburs aromàtics policíclics. I aquestes dades només pel que fa a la contaminació industrial.

El procés de cremació sovint comporta l’emissió de mercuri a l’atmosfera, un dels metalls més contaminants i que no desapareix mai . Tot i els filtres que s’hi instal·len en aquest tipus d’equipaments, aquest no eviten que part del mercuri present en pròtesis i fundes dentals arribin a l’atmosfera. El mercuri està reconegut per la OMS com un dels deu productes o grups de productes que més afecten a la salut humana, la seva emissió, fins i tot en petites quantitats, és especialment perillosa pel desenvolupament del fetus i pels infants, a més, la exposició constant està relacionada amb patologies com la fibromiàlgia o la sensibilitat química múltiple.

Cal recordar la proximitat de l’equipament a nuclis de vivendes, escoles, equipaments i a instal·lacions esportives com la ciutat esportiva del RCD Espanyol.

Actualment, la ciutadania adrianenca s’ha organitzat entorn la plataforma StopCrematoriSAB, que han iniciat una recollida de signatures per tal d’aturar la implantació del projecte als terrenys subhastats pel Consell Comarcal. Sant Adrià En Comú ofereix tot el suport necessari a la plataforma i es compromet a treballar per a la reducció d’emissions contaminants a l’atmosfera.

D’altra banda, i responent aquells i aquelles que consideren aquest com un equipament necessari degut a la demanda de la cremació al municipi. El crematori està limitat a 750 cremacions anuals. Les dades de 2013 de l’IDESCAT ens mostren que a Sant Adrià en moren l’any prop de 250 persones, de les quals menys de la meitat escullen la cremació.

Cal reivindicar els nostre drets com a ciutadans. La Constitució Espanyola, sagrada e inamovible per segons quins temes, garanteix la protecció de la salut, del medi ambient i el dret a una vivenda digna als articles 43, 45 i 47.

A més, l’equipament està íntegrament gestionat per un privat i en permet la competència directa amb equipament públics i desenvolupa el polèmic i lucratiu negoci de la mort.

Per tot això que exposem i davant el repte de construir una ciutat per a totes i per a tots, fem pública la nostra oposició a la construcció d’un crematori a la ciutat, alhora que refermem el nostre compromís per a treballar junt a la ciutadania per a lluitar contra la instal·lació d’altres equipaments contaminants al nostre municipi.

Sant Adrià En Comú
Si som capaços d’imaginar una altra ciutat, tindrem el poder de transformar-la

One thought on “Posicionament Sant Adrià En Comú davant la instal·lació d’un crematori al futur tanatori

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.